В статье приведен обзор действующих в сыродельной отрасли межгосударственных и национальных стандартов на продукты сыроделия и методы контроля. Показано приоритетное значение выпуска продукции в соответствии с государственными стандартами. Обращено внимание на стандарт с новой областью применения – детские продукты. Показана значимость правильной органолептической экспертизы сыров и плавленых сыров.
Ключевые слова: сыр полутвердый, сыр мягкий, сыр рассольный, сыр с чеддеризацией сырной массы, сыр для детского питания, сырные массы, стандарты, методы контроля.
Development of standardization system of the Russian Federation in the cheesemaking industry
The article provides an overview of interstate and national standards for cheesemaking products and control methods in the cheese industry. The priority of output in accordance with state standards is shown. Attention is drawn to the standard with a new field of application – children’s products. The importance of the correct organoleptic examination of cheeses and processed cheeses is shown.
Key words: semi-hard cheese, soft cheese, brine cheese, cheese with chedderization, cheese for baby food, cheese curds, standards, control methods.